9 Mai

În istoria României, dar și a Europei, ziua de 9 mai amintește de mai multe evenimente importante: 1. Ziua Proclamării Independenței de stat a României, Victoria Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.
Cu această ocazie, elevii școlii noastre, sub îndrumarea domnului profesor de istorie – Stoica Nicolae – au participat la dezbateri, vizionări de filme documentare și au prezentat interes pentru valorile naționale, dar și pentru cele europene.
În anul 1877 independența României a fost câștigată pe câmpul de luptă, în contextul războiului ruso-turc. Ziua de 9 mai 1877 amintește de discursul memorabil al ministrul de externe din acea perioadă, Mihail Kogălniceanu care a declarat: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare’’. În ziua următoare, pe 10 mai, Senatul a votat „Legea independenței’’. Astfel, zilele de 9 și 10 mai, reprezintă ieșirea de sub dominația otomană și independența României. Cu acest prilej, gândul nostru se îndreaptă către toți eroii care și-au apărat patria chiar cu prețul vieții.
Pe data de 9 mai 1945, are loc capitularea celui de-al treilea Reich. Ziua Victoriei, care marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, este serbată prin ample manifestări atât de ţările nordice, dar mai ales de Federaţia Rusă.
În fiecare an, la 9 mai se sărbătorește și Ziua Uniunii Europene, în amintirea declarației istorice de la 9 mai 1950, când ministrul de externe francez, Robert Schuman propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania pentru a stopa neînțelegerile seculare dintre acestea. Prin acest plan se propunea plasarea producției de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune cu scopul de a monitoriza în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat. Ziua Europei semnifică pacea și unitatea europeană fiind numită și „Ziua Schuman’’ deoarece propunerea acestuia este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.